Zorgverzekering in het buitenland

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, ben je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je krijgt, hangt af van het land waar je naartoe gaat. Ook de vergoeding die je precies krijgt hangt daar vanaf. Het kan zijn dat je zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal dekt. Vaak heb je een aanvullende verzekering of een reisverzekering nodig.

Wie spreek je aan?

Maar hoe zit het precies met een verzekering wanneer er iets gebeurt in het buitenland? Als je zorgkosten maakt in het buitenland kun je twee partijen aanspreken: de zorgverzekeraar en de reisverzekering. De zorgverzekeraar via de basisverzekering en aanvullende verzekering met buitenlanddekking. En de reisverzekeraar als je een reisverzekering hebt met dekking voor zorgkosten. De partij die als eerste wordt gebeld, zorgt voor het inschakelen van hulp en het afgeven van garanties aan zorgverleners en ziekenhuizen voor de zorgkosten die gemaakt zijn.

Reisverzekering en zorgverzekering

Als je de reisverzekeraar als eerste belt, handelt de reisverzekeraar de claim af. Nadat er hulp is ingeschakeld en de nodige administratie binnen is, gaat dit als volgt in zijn werk. Alle medische kosten die vallen onder de basisverzekering en de aanvullende verzekering zullen door de reisverzekeraar bij de zorgverzekeraar worden verhaald. Bij de basisverzekering is het eigen risico wel van toepassing en de aanvullende verzekering niet. Kosten die onder de reisverzekering en onder de aanvullende verzekering vallen zullen voor de helft  bij de zorgverzekeraar worden verhaald. Er zijn natuurlijk altijd kosten die alleen onder de reisverzekering vallen, deze worden wel door de reisverzekeraar vergoed. Soms heb je echter ook pech en vallen je kosten nergens onder. Dan zijn de kosten voor jezelf.

De beste verzekering

Het beste wat je kunt doen, is dus dubbel verzekerd zijn. Als je een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een reisverzekering hebt, zit je bijna altijd goed. Vaak vallen kosten namelijk onder de basisverzekering en kosten die buiten de dekking van de basisverzekering vallen, worden door de aanvullende- of reisverzekering gedekt. Uiteraard wel afhankelijk van de polisvoorwaarden en gekozen dekkingen en modules. Bij dubbele dekking worden de kosten door beide verzekeraars gedeeld.

Let er wel op dat je de zorg in het buitenland niet altijd kunt vergelijken met de zorg in ons land. Vaak loopt de zorg in het buitenland op verschillende gebieden achter. Denk bijvoorbeeld alleen al aan onze kraamzorg. Deze zorg is op alle fronten een van de beste van de wereld.