Het verschil tussen een rolsteiger en kamersteiger

Bij werkzaamheden aan jouw woning kun je kiezen uit diverse soorten en typen steigers om het werken op hoogte gemakkelijker te maken. Twee bekende steigers zijn de rolsteiger en de kamersteiger. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een rolsteiger en kamersteiger? Welke steiger moet je kiezen voor welke klus?

Kamersteiger: nuttig voor klussen binnenshuis

Een kamersteiger is een bijzonder soort steiger die gebruikt wordt voor klussen in huis. Anders dan een rolsteiger, die groter is en toegepast wordt bij werkzaamheden aan de buitenkant van een woning, zoals de buitenkozijnen schilderen of de dakgoot vervangen.

Voor een binnenklus is een kamersteiger kopen aan te raden. Een kamersteiger kopen is om een aantal redenen een slimme keuze. Zo is deze steiger goed door één persoon in elkaar te zetten en door de zwenkwielen heel wendbaar. Een kamersteiger is smaller dan een rolsteiger – maar bevat vaak uitschuifbare elementen om het oppervlakte van de steiger te vergroten – en is daarom prima geschikt en van veel nut voor binnengebruik. Ook is een kamersteiger eenvoudiger in gebruik door het scharnierende vouwframe. Hierdoor kun je de kamersteiger gemakkelijk inklappen na gebruik en dus ruimte besparen. Een kamersteiger is minder hoog dan een rolsteiger, vooral omdat de kamersteiger primair bedoeld is voor binnengebruik. Maar als je buiten alleen klussen op lagere hoogte uitvoert, kan een kamersteiger ook buiten gebruikt worden. Een kamersteiger kopen is dus erg aantrekkelijk voor klussers die veel binnen werken en/of buiten regelmatig op lagere hoogte kluswerkzaamheden uitvoeren.

Rolsteiger: ideaal voor gevel klussen en schilderklussen buiten

De belangrijkste functie van een rolsteiger is als stabiel en veilig platform dienen voor buitenklussen die op grotere hoogte uitgevoerd moeten worden. Hierbij kun je denken aan dakreparatie, schilderen van ramen en kozijnen op de eerste of tweede verdieping of het mosvrij maken van de gevel. Een rolsteiger heeft als onderstel zwenkwielen met een spindel, zodat de steiger horizontaal vastgezet kan worden. De structuur van de wielen en de rolsteiger is zo gemaakt, dat deze onregelmatigheden in het grondoppervlakte opvangen, zodat de rolsteiger stevig en stabiel blijft.