Biologisch brood versus normaal brood

Er zijn vele verschillende soorten broden op de markt. Je kunt bijna door de bomen het bos niet meer zien. Een tijd lang was het speltbrood in, maar wat helemaal van nu is, is het zogenaamde biologische brood. Wat is dit voor soort brood, en wat zijn de verschillen met normaal brood?

Brood met een EKO-keurmerk

Op wat voor manier onderscheidt het biologische brood zich van het normale brood? Dit heeft te maken met de ingrediënten. Voor het biologische brood wordt gebruik gemaakt van meel dat komt van biologisch geteeld graan. Dit graan mag biologisch geteeld worden genoemd, omdat de boeren tijdens het telen geen kunstmest of chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Naast dit biologische geteelde graan worden als ingrediënten gist, water, zout en hulpstoffen als melkpoeder en gluten gebruikt. Van alle ingrediënten moet ten minste 95 procent komen van een biologische oorsprong. Het biologische brood krijgt het EKO-keurmerk. Dit keurmerk bevindt zich op de ouwel. Dit is het eetbare papiertje op het brood. Het EKO-keurmerk is ook te vinden in diverse andere producten als eieren, groenten, fruit, vlees, wijn, bier en melkproducten.

Is het biologische brood gezonder dan normaal brood?

Veel mensen vragen zich af of het biologische brood beter voor je gezondheid is dan normaal brood. Dit is echter niet het geval. Beide soorten brood bevatten zeer belangrijke voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheden. Je kunt hierbij denken aan vezels, B-vitamines en ijzer. Vaak wordt er gedacht dat aan het biologische brood minder producten worden toegevoegd. Dit is echter onjuist. Er kunnen broodverbetermiddelen aan brood worden toegevoegd om de houdbaarheid en kwaliteit te verbeteren. Dit is echter ook bij het biologische brood onder strikte voorwaarden toegestaan. Daarnaast zijn broodverbetermiddelen veilig om te gebruiken, omdat het natuurlijke producten zijn. Je kunt hierbij denken aan suiker, vetten en melkpoeder. Soms wordt een product met een E-nummer toegevoegd. Deze toevoegingen zijn echter onderzocht door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, de EFSA. Zowel het biologische als het normale brood bevatten toevoegingen.

Toevoeging van jodium

Er kunnen andere redenen zijn om dan wel voor biologisch brood, ofwel normaal brood te kiezen. Zo kan het zijn dat je graag wilt voldoen aan een bepaalde hoeveelheid jodium. In normaal brood wordt gewerkt met bakkerszout. Bakkerszout is zout waar jodium aan is toegevoegd. Op deze manier is brood een belangrijke bron van jodium. Bij het biologische brood werken de bakkers vaak met zeezout. In zeezout zit wel een hoeveelheid jodium, maar deze is veel lager dan in het bakkerszout. Als je specifiek op het jodiumgehalte wilt letten, is het belangrijk dit na te vragen bij de bakker.

Duurzaamheid bevorderen

Een van de belangrijkste redenen om voor het biologische brood te kiezen, is om de duurzaamheid te bevorderen. Op deze wijze weet je dat het brood met biologische boeren is gemaakt. Deze boeren houden zo veel mogelijk rekening met het milieu. Door te kiezen voor het biologische brood draag je dus jouw steentje bij aan een beter klimaat. Het loont om die wijze dus zeker om voor biologisch brood te kiezen!