Blog123.nl

Altijd een interessante blog!

Archieven juli 2017

Biologisch brood versus normaal brood

Er zijn vele verschillende soorten broden op de markt. Je kunt bijna door de bomen het bos niet meer zien. Een tijd lang was het speltbrood in, maar wat helemaal van nu is, is het zogenaamde biologische brood. Wat is dit voor soort brood, en wat zijn de verschillen met normaal brood?

Brood met een EKO-keurmerk

Op wat voor manier onderscheidt het biologische brood zich van het normale brood? Dit heeft te maken met de ingrediënten. Voor het biologische brood wordt gebruik gemaakt van meel dat komt van biologisch geteeld graan. Dit graan mag biologisch geteeld worden genoemd, omdat de boeren tijdens het telen geen kunstmest of chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Naast dit biologische geteelde graan worden als ingrediënten gist, water, zout en hulpstoffen als melkpoeder en gluten gebruikt. Van alle ingrediënten moet ten minste 95 procent komen van een biologische oorsprong. Het biologische brood krijgt het EKO-keurmerk. Dit keurmerk bevindt zich op de ouwel. Dit is het eetbare papiertje op het brood. Het EKO-keurmerk is ook te vinden in diverse andere producten als eieren, groenten, fruit, vlees, wijn, bier en melkproducten.

Is het biologische brood gezonder dan normaal brood?

Veel mensen vragen zich af of het biologische brood beter voor je gezondheid is dan normaal brood. Dit is echter niet het geval. Beide soorten brood bevatten zeer belangrijke voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheden. Je kunt hierbij denken aan vezels, B-vitamines en ijzer. Vaak wordt er gedacht dat aan het biologische brood minder producten worden toegevoegd. Dit is echter onjuist. Er kunnen broodverbetermiddelen aan brood worden toegevoegd om de houdbaarheid en kwaliteit te verbeteren. Dit is echter ook bij het biologische brood onder strikte voorwaarden toegestaan. Daarnaast zijn broodverbetermiddelen veilig om te gebruiken, omdat het natuurlijke producten zijn. Je kunt hierbij denken aan suiker, vetten en melkpoeder. Soms wordt een product met een E-nummer toegevoegd. Deze toevoegingen zijn echter onderzocht door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, de EFSA. Zowel het biologische als het normale brood bevatten toevoegingen.

Toevoeging van jodium

Er kunnen andere redenen zijn om dan wel voor biologisch brood, ofwel normaal brood te kiezen. Zo kan het zijn dat je graag wilt voldoen aan een bepaalde hoeveelheid jodium. In normaal brood wordt gewerkt met bakkerszout. Bakkerszout is zout waar jodium aan is toegevoegd. Op deze manier is brood een belangrijke bron van jodium. Bij het biologische brood werken de bakkers vaak met zeezout. In zeezout zit wel een hoeveelheid jodium, maar deze is veel lager dan in het bakkerszout. Als je specifiek op het jodiumgehalte wilt letten, is het belangrijk dit na te vragen bij de bakker.

Duurzaamheid bevorderen

Een van de belangrijkste redenen om voor het biologische brood te kiezen, is om de duurzaamheid te bevorderen. Op deze wijze weet je dat het brood met biologische boeren is gemaakt. Deze boeren houden zo veel mogelijk rekening met het milieu. Door te kiezen voor het biologische brood draag je dus jouw steentje bij aan een beter klimaat. Het loont om die wijze dus zeker om voor biologisch brood te kiezen!

 

Zorgverzekering in het buitenland

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, ben je verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je krijgt, hangt af van het land waar je naartoe gaat. Ook de vergoeding die je precies krijgt hangt daar vanaf. Het kan zijn dat je zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal dekt. Vaak heb je een aanvullende verzekering of een reisverzekering nodig.

Wie spreek je aan?

Maar hoe zit het precies met een verzekering wanneer er iets gebeurt in het buitenland? Als je zorgkosten maakt in het buitenland kun je twee partijen aanspreken: de zorgverzekeraar en de reisverzekering. De zorgverzekeraar via de basisverzekering en aanvullende verzekering met buitenlanddekking. En de reisverzekeraar als je een reisverzekering hebt met dekking voor zorgkosten. De partij die als eerste wordt gebeld, zorgt voor het inschakelen van hulp en het afgeven van garanties aan zorgverleners en ziekenhuizen voor de zorgkosten die gemaakt zijn.

Reisverzekering en zorgverzekering

Als je de reisverzekeraar als eerste belt, handelt de reisverzekeraar de claim af. Nadat er hulp is ingeschakeld en de nodige administratie binnen is, gaat dit als volgt in zijn werk. Alle medische kosten die vallen onder de basisverzekering en de aanvullende verzekering zullen door de reisverzekeraar bij de zorgverzekeraar worden verhaald. Bij de basisverzekering is het eigen risico wel van toepassing en de aanvullende verzekering niet. Kosten die onder de reisverzekering en onder de aanvullende verzekering vallen zullen voor de helft  bij de zorgverzekeraar worden verhaald. Er zijn natuurlijk altijd kosten die alleen onder de reisverzekering vallen, deze worden wel door de reisverzekeraar vergoed. Soms heb je echter ook pech en vallen je kosten nergens onder. Dan zijn de kosten voor jezelf.

De beste verzekering

Het beste wat je kunt doen, is dus dubbel verzekerd zijn. Als je een basisverzekering, een aanvullende verzekering en een reisverzekering hebt, zit je bijna altijd goed. Vaak vallen kosten namelijk onder de basisverzekering en kosten die buiten de dekking van de basisverzekering vallen, worden door de aanvullende- of reisverzekering gedekt. Uiteraard wel afhankelijk van de polisvoorwaarden en gekozen dekkingen en modules. Bij dubbele dekking worden de kosten door beide verzekeraars gedeeld.

Let er wel op dat je de zorg in het buitenland niet altijd kunt vergelijken met de zorg in ons land. Vaak loopt de zorg in het buitenland op verschillende gebieden achter. Denk bijvoorbeeld alleen al aan onze kraamzorg. Deze zorg is op alle fronten een van de beste van de wereld.